Jucariile Montessori – tendinta sau dezvoltare eficienta a copilului?

Jucariile Montessori – tendinta sau dezvoltare eficienta a copilului pe amsieu.ro AM SI EU

Jucariile Montessori – tendinta sau dezvoltare eficienta a copilului?

Maria Montessori a fost medic si educator prin educatie. Ea a creat sistemul Montessori, care este un model de crestere, punand accent pe dezvoltarea libera a copiilor. Se opune educatiei sistemice, care suprima sensibilitatea naturala si curiozitatea la copii. Afla mai multe despre jucariile Montessori.

Ce sunt jucariile Montessori?
Metoda Montessori este o filozofie de abordare a unui copil care are grija de dezvoltarea fizica a acestuia, sustinand in acelasi timp dezvoltarea intelectuala si spirituala. Dupa cum spunea insasi Maria Montessori: „… Un copil absoarbe imprejurimile sale: lucrurile pe care le vede nu sunt doar amintite, ci devin parte din sufletul sau. Intreaga lume care il inconjoara, tot ceea ce vede sau aude in ea devine parte din el…”.
Diferitele jucarii Montessori sunt instrumente care ar trebui sa permita copilului sa se joace independent si sa descopere lumea si ar trebui sa stimuleze copilul la independenta, creativitate si reflectie. Ele activeaza copilul pentru a dobandi noi abilitati intr-un mod natural si nefortat. Foarte des, acestea sunt produse din materii prime naturale, mai exact jucarii din lemn si care imita obiecte din viata de zi cu zi, precum o bucatarie de jucarie lemn copii.

Ce jucarii Montessori poti alege?
Sarcina principala este de a sprijini dezvoltarea copilului. Toate aceste jucarii Montessori ar trebui sa stimuleze copilul la activitate independenta, abilitati motorii si gandire creativa, asa cum sunt acele jucarii de rol. Astfel de jucarii chiar directioneaza copilul catre anumite actiuni. Prin urmare, printre jucariile Montessori, nu vei gasi accesorii de joaca, stralucitoare sau vorbitoare si jucarii bazate pe electronice. Ele sunt, de asemenea, caracterizate de estetica, fiind concepute pentru a incuraja copilul sa se joace, precum si pentru a modela in el un sentiment de frumusete si bun gust.
Multe jucarii educative se bazeaza pe izolarea stimulului. Foarte des, o singura jucarie este folosita pentru a preda o singura abilitate, care sustine dezvoltarea cognitiva. Dar, un copil se va juca cu drag si intr-o piscina cu bine sau va alege biciclete copii sau trotinete 2 in 1, pentru joaca in exterior.

Jucariile Montessori arata viata reala asa cum o conduc adultii, motiv pentru care jucariile sunt adesea, de exemplu, unelte mici pentru lucrul in gradina, imitarea ustensilelor de bucatarie, carucioare, mobilier. Astfel de jucarii fete si jucarii baieti invata copilul activitatile de zi cu zi: curatarea, pregatirea hranei, gradinarit. In acest fel, prin joaca, ei invata activitati utile in viata de adult.
Metoda Montessori pune accent pe independenta copilului, dar si pe autocontrol, pentru ca copilul ar trebui sa vada unde a gresit. Un bun exemplu de astfel de jucarie sunt unele cuburi lemn sau puzzle-urile in care o singura piesa are un singur loc in care se potriveste.

Jucariile Montessori au si ele un rol educativ. Acestea pot fi ajutoare pentru invatarea alfabetului, de exemplu, un alfabet mobil sau scari de perle, adica margele pentru a invata sa numere.
In general, jucariile Montessori disponibile pe amsieu.ro sunt simple prin forma si culoare pentru a nu suprastimula copilul. Nu au multe caracteristici sau distrageri, iar simplitatea lor inspira creativitate. Merita sa le implementezi in dezvoltarea copilului tau si sa-l faci un mic explorator!

Pentru ultimele noutati, urmareste pagina de Facebook AM SI EU.

Suntem prezenti si pe Instagram cu AM SI EU.

Ne gasesti si pe canalul nostru de YouTube AM SI EU.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *